Skřípovský kostel Nanebevstoupení Páně byl postaven v roce 1792, kdy byla obec jednou z největších na Drahanské vrchovině.
Skřípov
© Ivo Rozehnal, 04/2008
Graficke pismenko Skřípov je obec na Drahanské vrchovině, asi 5 km západně od Konice. Historicky je to velice pozoruhodná lokalita, která ležela na obchodní cestě z Olomouce do Čech. Přestože zde nevede žádná turistická stezka, je tu několik pozoruhodných míst a staveb, které stojí za zhlédnutí. Tou hlavní stavbou je zdejší kostel Nanebevstoupení Páně. V katastru obce jsou čtyři nádherné kapličky, západně v lesích zbytky hradu Duráně a pozoruhodný kopec Pustý zámek, kde jsou patrné valy – místo však zatím nebylo archeologicky prozkoumáno.
Ivo Rozehnal, 27.4. 2008

historie

Nejstarší historie obce není přesně známa. První písemný záznam z roku 1553 uvádí zdejší místo, jako zpustlé Skřípovsko. Osada však byla velmi brzy opět osídlena a náležela premonstrátům z Hradiska u Olomouce. Zajímavostí je jistě i název obce – staročesky skřípati znamenalo hlídati. Odtud název Skřípov. Předpokládá se, že zdejší vesnice byla zničena za husitských válek, když zde bývaly asi strážní domky při obchodní cestě do Čech. Zcela

Ivo Rozehnal - podle knihy Drahanská vrchovina 2004 P.F.Müller a hwww.ou-skripov.cz/historie, 27.4. 2008