Krátký úsek původního kamenného opevnění města Rýmařova z konce 13. století (či spíše 14. století). Město mělo 4 brány a v jihozápadní části se nacházelo tvrziště, tzv. Hrádek.
detail krátkého úseku kamenné rýmařovské hradby
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Zachovalý krátký úsek bývalé kamenné hradby, která chránila severomoravské město Rýmařov. Ta v poměrně pravidelném oválu obepínala celé město.
Pozůstatek městské hradby je možno spatřit na jižním obvodě města při Pivovarské ulici.

Historie a popis rýmařovských hradeb
    Severomoravské město Rýmařov bylo od svého prvopočátku, tj. od konce 13. století, koncipováno jako opevněné městečko. Poměrně pravidelný ovál hradeb byl lemován hlubokými příkopy, pouze na severu chránil městečko prudký sráz k Podolskému potoku. Na jihu byla ochrana zesílena močály. Na jihozápadě byl z obvodu hradeb vyčleněn oválný areál tvrze, tzv. Hrádek. Rýmařov měl čtyři brány: Horní (na jihozápadě v Radniční ulici), Dolní (na

brána, opevnění
    nepatrné zbytky zdí