Architektonicky cenný stupňovitý mariánský sloup s dominující sochou Neposkvrněné Panny Marie. Vystavěn v r. 1683 F. Leblosem na náklad M. E. Richtensteinové jako upomínka na morovou epidemii z r. 1680.
Mariánský sloup v Rýmařově
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Velmi náročně ztvárněný celek mariánského sloupu s cennou sochou Neposkvrněné Panny Marie v západní části hlavního rýmařovského Náměstí Míru.
Celek se skládá ze stupňovitého podstavce na čtvercovém půdoryse a je ozdoben kamennými znaky rodu Hoffmannů z Grunbuchlu a Dietrichsteinů. Sloup byl postaven Františkem Leblosem v roce 1683 na paměť hrozného moru, který Rýmařov postihl v roce 1680. Finanční náklady hradila Marie Elisabetha Richtensteinová.
V roce 1993 byl cele restaurován.

socha, monument