tvrz Rýmařov

Hrádek, Burgstadtl
Archeologická lokalita tvrze založené v polovině 13. stol. na nízkém ostrohu v jz. části jádra města. V této fázi zde vznikla zajímavá tavicí pec na zpracování zlata. Ve 3. čtvrt. 14. stol. zde postavena tvrz zeměpanského fojta. Zaniká kolem r.1406.
pohled od východu na pahorek tvrziště
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Archeologicky odkryté základy tvrze v poloze Hrádek či také Burgstadtl v jihozápadním obvodu historického jádra města Rýmařova na velmi nízkém ostrohu. Lokalita je ohraničena Pivovarskou ulicí a další bezejmennou uličkou, které obě respektují oválný tvar tvrziště.
Místo zaniklé tvrze se vyznačuje doposud patrným nenápadným pahorkem, který je parkově upraven. V upravené centrální ploše jsou vyznačeny základy věžovité budovy. Místo je volně přístupné a opatřené informační tabulí, která návštěvníky seznámí s historií a podobou tohoto významného archeologického místa.

historie

Komorní královské město Rýmařov vzniklo po polovině 13. století, ale poprvé se písemně připomíná až v roce 1351. Na konci 14. století bylo město i s tvrzí v držení Pročka z Vildemberka, jehož loupeživé roty působily v okolí značné škody. V roce 1405 bylo na Pročka posláno zemské vojsko. Město i tvrz byly patrně dobyty, neboť roku 1406 markrabě Jošt odpouští městu daně jako kompenzaci za vzniklé škody při dobývání. Patrně za těchto bojů tvrz

Jan P. Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri 2007, 13.5. 2008

Popis a vývoj rýmařovské tvrze
    Počátky tvrze spadají do poloviny 13. století, kdy na ploše tvaru poloviny oválu s osami 32 a 25 m vyrostlo dřevěné opevnění a obydlí, které bylo na konci 13. století doplněno o centrální budovu (rozměry 9 x 9 m) s dřevohliněnými stěnami na kamenném základu. Přibližně v téže době byla v severní části tvrze zasypána starší stavba a na takto vzniklém místě vyrostla tavírna zlata (pec o rozměrech 2 x 1,8 m), kde se po vyčerpání ložisek zlata