Roku1882 dal kníže Karel z Auerspergu postavit v empírovém stylu rodinnou hrobní kapli sv. Kříže. V dolní části stavby je umístěna krypta pro příslušníky rodu Auerspergů, nad ní umístěna kaple.
Kaple sv. Kříže ve Žlebech
© Pavel Vítek 04/2008
Graficke pismenko Obec Žleby leží pod Železnými horami v malebném údolí řeky Doubravy. Nachází se 9 km východně od Čáslavi. Hlavním turisticky atraktivním objektem je zde velký pseudogotický zámek, přístupný veřejnosti. Nedaleko severovýchodním směrem na úbočí Železných hor se rozkládá zřícenina hradu Lichnice.
Hrobní aueršperská kaple se nachází západním směrem vedle kostela Panny Marie.

popis

Rodinnou hrobní empírovou kapli sv. Kříže dal postavit kníže Karel z Auerspergu roku1882. Jedná se o centrální stavbu čtvercového půdorysu. V dolní části stavby je umístěna krypta pro příslušníky rodu Auerspergů, nad ní umístěna kaple sv. Kříže s krásnou kopulí. Zařízení kaple je novodobé. Jelikož tato kaple byla postavena nedaleko řeky Doubravy a často byla postižena záplavami, nechali Auerspergové roku 1913 postavit v nedalekých Markovicích

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 20.4. 2008