První zmínka o tvrzi pochází z roku 1454, stavba zaniká již ve 40. letech 16. století.
pohled na část příkopu na Z
Graficke pismenko Tvrziště se nalézá zhruba 5 km od Vysokého Mýta v blízkosti silnice III. třídy vedoucí do Ústí nad Orlicí. Je ukryto v lese na konci vesnice po pravé straně zmiňované silnice.
Rostislav Vondra, 19.4. 2008

turistické

Místo tvrze je vykáceno, takže je nyní hezky přehledné, avšak neznačené, nutné hledat. Nehledejte ho však bezprostředně u silnice. Je tam mokřad a tvrz je od silnice cca 600 metrů za tímto mokřadem. Pokud přijíždíte od Vysokého Mýta, je nejlepší odbočit na poslední odbočku vpravo a pokračovat po svých po této cestě (zpevněná, nikoliv asfaltová). Po 200 m dojdete na rozcestí, dejte se vlevo a po cca 350 m uvidíte po levé ruce velkou mýtinu. Tuto

Vojtěch Barcal , 7.4. 2018

historie

První zmínka o vsi Zaháj pochází z roku 1437 a tvrz se zde prvně připomíná roku 1454. Její zakladatel však znám není. Doloženi jsou až její vlastníci z pozdějších let druhé. pol. 15. stol. Jan Smysl a Martin Cvrček, vysokomýtští měšťané. Od nich přešlo vlastnictví tvrze jako odúmrť na město Vysoké Mýto. Již roku 1560 se tvrz uvádí jako pustá.
    Pavel Vítek - zdroj - Encyklopedie českých tvrzí, III. díl S – Ž, Nakladatelství ARGO, r. 2005, 6.7. 2008

popis

Místo, kde stávala tvrz leží v lese. Podle terénní situace lze předpokládat, že se jednalo o typ vodní tvrze. Na několika místech je patrný okružní příkop, který mohl být zatopen z rybníka, který býval severovýchodně od tvrze. Na západní straně bývalého příkopu je patrna terasa, kde pravděpodobně stával středověký dvůr. Uprostřed bývalého příkopu, na místě současné prohlubně, zřejmě stála vlastní věžovitá tvrz. Z původního zdiva do dnešní doby

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)