Pětiboká centrální kaple s obdélnou sakristií na skalnatém vrchu jihovýchodně nad Tašovem byla postavena roku 1707 jako poutní. Po roce 1945 zpustla, zničeno zařízení. Oprava v 90. letech 20. století.
Kaple od jihu
© Ivan Grisa 11/2009
Graficke pismenko Kaple se v bezlistých obdobích objevuje v lese severně od silnice Tašov - Rýdeč asi 200 m před křižovatkou u osady Ovčárna (odbočka silnice do Čeřeniště). Nejbližší autobusová zastávka Tašov, Ovčárna na lince Ústí n. L. - Rýdeč - Litoměřice, obsluhované i ve volných dnech.

Kaple svaté Máří Magdalény u Tašova
    Na skalnatém úbočí bezejmenného kopce mezi Tašovem, Rýdečí a Proboštovem jihovýchodně od vlastního Tašova a severozápadně od osady Ovčárna byla roku 1707 postavena pětiboká poutní kaple s obdélnou sakristií. Svému účelu sloužila do roku 1945, kdy byla po odsunu německého obyvatelstva opuštěna. Následně došlo k její devastaci, spojené s likvidací vnitřního zařízení. Po roce 1990 byla opravena, slouží k příležitostným bohoslužbám, vedle ní se

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 14.11. 2009

Ústí nad Labem  (UL)