Kaple sv. Prokopa stojí na místě původních Čehovic, od dnešních je vzdálena asi 1,5 km. Nachází se snad v místech středověkého kostela sv. Prokopa. Letopočet nad vstupem ji datuje do roku 1634.
Kaplička z jara roku 2019
Graficke pismenko Kaple sv. Prokopa je celkem ukrytou stavbičkou. Leží na návrší u zdejších dvou rybníků, obklopena polnostmi. Kolem většího rybníka byla vybudována naučná stezka. Kaple je jednou z jejích zastávek. Východně od celé lokality vede cyklostezka Prostějov – Skalka. Lokalita je pro svoji polohu a možnost občerstvení velice vyhledávána cykloturisty. K rybníkům se lze dostat z cyklostezky odbočením u žel. přejezdu silničkou naproti obci.
Ivo Rozehnal, 14.4. 2008

historie

Kaple sv. Prokopa je klasickou stavbou tohoto druhu. Hlavní zajímavostí je – spíše než její stáří – skutečnost, že stojí a připomíná místo, kde v minulosti stávala původní obec Čehovice. Ta zde zanikla ve válečných událostech v letech 1621–23. Tehdy vojska Gábora Bethlena vesnici vypálili, důvodem bylo údajné ukrývání jezuitů z Olomouce. Protože místo často trpělo suchem, obyvatelé zřídili novou vesnici asi 1,5 km severněji u říčky

Ivo Rozehnal - podle textů z naučné stezky /2008, 14.4. 2008

Prostějov  (PT)