Barokní špýchar, přeměněný na počátku 20. století na kapli pražské městské vychovatelny. Po odsvěcení slouží jako skladiště.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Exhortní kaple stojí na návrší v areálu nemocnice Na Bulovce, západně od zámečku Rokoska. Jedná se o barokní budovu, bývalý špýchar, z poloviny 18. století. Na začátku 20. století – roku 1903 – koupilo Rokosku město Praha a zřídilo v ní vychovatelnu. Ta se později přestěhovala do nové budovy východně od Rokosky, jejíž stavba započala v roce 1907. Ve stejném roce byl barokní špýchar přeměněn na exhortní síň. Byla vybourána okna v boční stěně a stylově upraven vchod. Fasáda byla upravena ve slohu, který byl v souladu s ostatními budovami na Rokosce. Kaple byla využívána jen občasně. Po odsvěcení byla a je kaple užívána jako sklad zdravotnického materiálu.

Praha 8-Libeň