Původní renesanční farní kostel Panny Marie pochází z roku 1540. V roce 1714 barokně přestavěn a rozšířen. Další opravy kostel prodělal v letech 1783 a 1875 a rovněž několikrát ve 20. století. V minulosti mnohokrát poškozen velkými povodněmi.
Kostel Panny Marie ve Žlebech
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Obec Žleby leží pod Železnými horami v malebném údolí řeky Doubravy. Nachází se 9 km východně od Čáslavi. Hlavním turisticky atraktivním objektem je zde velký pseudogotický zámek přístupný veřejnosti. Nedaleko východním směrem, na úbočí Železných hor, se rozkládá zřícenina hradu Lichnice.
Kostel Panny Marie se nachází poblíž dolního konce náměstí.

historie

První písemná zpráva o Žlebech pochází z roku 1278. Původní renesanční farní kostel Panny Marie pocházel z roku 1540. Svou velikostí brzy kostel nevyhovoval potřebám rozrůstající se obce, nebyl opravován a začal pustnout. Aby nedošlo k jeho úplnému zrušení, byl v roce 1714 barokně přestavěn, rozšířen, přistavěno oratorium, sakristie a věž. Po roce 1775 dal Adam z Auerspergu, tehdejší majitel žlebského panství, postavit sobě a manželce Vilemíně

popis

Kostel Panny Marie je jednolodní stavba s trojboce zakončeným presbytářem. Na jižní straně se nachází sakristie. Chrámová loď i presbytář jsou plochostropé s nástropními malbami. Stěny presbytáře členěny lizénami. Interiér kostela je vybaven rokokovým oltářem, pocházejícím z roku 1875, kazatelnou z 2. poloviny 18. stol. a mramorovou křtitelnicí z roku 1627. Kolem kostela se původně rozkládal hřbitov.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 10.4. 2008

Kutná Hora  (KH)