Hrady.cz
Raně barokní šestiboké palazzetto postavené r. 1696 Františkem Helfridem z Kaiserštejna. Přestavěn Lichtenštejny v pozdně empírovém slohu a zvýšen o patro. Novorenesančně upraven v r. 1864.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Pozemek, na kterém stojí palác patřil do 16. st. řádu maltézských rytířů. Po požáru Malé Strany v roce 1541 na něj byla ukládána suť ze zničených domů. Posléze na místě vyrostl dům malostranského měšťana Kryštofa Kobra z Kobršperku. Ten o dům i o život přišel kvůli účasti na spiknutí proti císaři Ferdinandu II. Císařský hejtman a vojenský velitel Prahy, František Helfríd, svobodný pán z Kaiserštejnu, zde vystavěl v roce 1696 šestiboký jednopatrový barokní palác s dvorem uprostřed a s dvěma věžemi. Autorem projektu byl pravděpodobně architekt Giovanni Battista Alliprandi. Roku 1831 koupil palác Jan Josef kníže z Lichtenštejna. Za něj byl ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 9.4. 2008