Opevnění Nového Města bylo vybudováno za pouhé dva roky (1348–50) po vnějším obvodu lokace od Vyšehradu přes Karlov až k Vltavě na Poříčí. Zpevňovaly ho hranolové věže, otevíralo se čtyřmi branami. Po poškození za třicetileté války ho nahradily barokní fortifikace. Z většiny zaniklo koncem 19. stol.

Opevnění Nového Města pražského

Graficke pismenko Důležitým prvkem lokace nové části pražské aglomerace bylo zřízení jejího opevnění. Vzhledem ke snaze zakladatele, císaře a krále Karla IV., o jednotu pražských měst, se stavělo jen na jižním a východním obvodě lokace. Celá fortifikace vznikla údajně během pouhých dvou let: základní kámen byl položen 26. 3. 1348. Na jihozápadě nová hradba navazovala na obnovené opevnění Vyšehradu, sestupovala do údolí Botiče, z něj vedla vzhůru k pozdějšímu Karlovu a odtud k severu téměř v přímé linii až k Vltavě u staré osady Poříč (na dnešním Těšnově). V prvním úseku se jednalo o prostou hradbu s ochozem: neschůdný terén představoval ...
Ivan Grisa, dle R. Baťková a kol.: Umělecké památky Prahy - Nové Město, Vyšehrad, Vinohrady, Academia 1998, 19.12. 2011

brána, opevnění

Praha 2-Nové Město