Hrady.cz
Barokní kostel sloužící theatinské koleji vybudovaný v letech 1691–1717 podle projektu neznámého architekta (snad J. B. Matheye), dostavěný Janem Blažejem Santinim-Aichlem.
kostel Panny Marie Ustavičné pomoci a sv. Kajetána
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Theatini (též kajetáni) – katolický řád řídící se augustiniánskou řeholí – založil r. 1524 v Římě Gaetano di Thiene (zemřel r.1547, svatořečen byl roku 1671 jako sv. Kajetán, podle toho kajetáni) a Giampietro Caraffa, v té době biskup v Chieti, (lat. Theate, odtud název theatini.). V českých zemích působila kolej založená Bernardem Ignácem z Martinic v roce 1648. Na místo malostranské koleje se přestěhovali roku 1672 a nejprve sloužili v kapli Panny Marie Einsiedelské na rampě hradu. Autorem původního – neuskutečněného – projektu kostela byl světově proslulý architekt, člen theatinského řádu, Guarino Guarini. Projekt byl odmítnut, protože ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 9.4. 2008