Dobře čitelný reliéf hrádku neznámého jména i stáří poblíž stejnojmenné vsi. Je možné jej přiřadit i k v roce 1461 zaniklé vsi Ranšperk.
Vřesovice - Ranšperk
pohled na jádro hrádku od západu
Ranšperk se na chází na chřibském kopci zvaném Hrádek asi 1,5 km severozápadně od středu obce Všesovice.
zdeněk komínek, 7.4. 2008

historie

Hrad byl objeven v době nedávné, alespoň jak uvádí M. Plaček v encyklopedii moravských hradů, v roce 1983. O jménu hradu se nic neví. Nedaleko stávala ves Ranšperk, která zanikla (1461 se uvádí jako pustá) – její německy znějící jméno by bylo možné vysvětlit příslušností k hradu. Neví se, zda-li měli k hradu nějaký vztah vladykové z Vřesovic. Z tohoto rodu pocházel známý severočeský husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic. Stáří hradu by mohl

zdeněk komínek (M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri 2001, Praha), 7.4. 2008

popis

Dobře zachovaný centrální pahorek oválného tvaru (30 x 15 m) obíhá příkop a val. Na severu, na nejpřístupnější straně, byl ještě jeden val s příkopem. Stavby hradu byly zřejmě dřevěné.
    Ivka (Miroslav Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001), 22.11. 2008

Časová osa

Zanikla nedaleko stojící ves Ranšperk.