Objekt bývalé barokní fary z let 1733–34, vystavěné M. Schwarzem jižně vedle farního kostela. Patrová tříosá stavba s vysokou valbovou střechou pokrytou břidlicí.
pohled na bývalou faru v Budišově nad Budišovkou od východu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Významnou památkou severomoravského města Budišova nad Budišovkou je hned vedle barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie i blízká barokní fara z let 1733 – 34, postavená M. Schwarzem.
Patrový objekt na půdoryse čtverce má hlavní vstup obrácen směrem k východu. Všechny čtyři strany fary jsou tříosé s okny ve zdobných šambránách. Objekt kryje strmá valbová střecha pokrytá tradiční břidlicí, která se v těchto končinách těžila.
Stavba fary byla v nedávné době nově opravena.
Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1998, 6.4. 2008

není známo
     Opava  (OP)