Pozdně gotický dvoulodní kostel, původně opevněný, s pozůstatky hradby kolem hřbitova. Z poslední čtvrtiny 15. století pochází dřevěné patro a krov presbyteria a krov lodi.
Pohled od jihu.
Graficke pismenko Kostel stojí na jižní straně vsi, která se táhne podél potoka západovýchodním směrem, a je situován nad hranou strmého srázu. Hřbitov je přístupný, interiér kostela jen při obřadech.
Jan Sommer, 5.4. 2008

historie

Kostel připomínaný ve 14. století byl původně zasvěcen sv. Jiří. Asi po polovině 14. století vystavěn nynější presbytář, k němuž byla v poslední čtvrtině 15. století přistavěna nynější loď s věží (zřejmě na místě starší lodi menšího půdorysu). Z té doby pocházejí (podle dendrochronologických datací) i dřevěné konstrukce patra a krovu nad presbyteriem i krov lodi. V 18. století byla věž opatřena cibulovitou střechou, která zanikla ve 20.

popis

K obdélné lodi přiléhá na východní straně trojboce zakončené presbyterium a na západní straně hranolová věž. Stěny lodi i presbyteria jsou na vnějšku vyztuženy opěrnými pilíři. Nevelký jednoduchý vstup je na severní straně lodi v západním ze tří polí. Původní vstup v ose jižní stěny lodi je zazděný, s viditelným profilovaným kamenným ostěním. V obou podélných stěnách lodi jsou hrotitě zaklenutá okna s pozdně gotickými kružbami. Presbyterium má

Jindřichův Hradec  (JH)
    Peč