Novogotický farní kostel sv. Bartoloměje z let 1874–80 nahradil starší dřevěný kostel ze 16. stol. V l. 1996–98 proběhla celková rekonstrukce. Při kostele barokní fara s mohutnými opěráky.
přístup do areálu kostela a samotný pohled na kostel od jihu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Dominantou historického jádra města Studénky na Novojičínsku jsou dvě věže. Ta první, na jižní straně údolíčka je věž Nového zámku, tou druhou, na protějším svahu je novogotická štíhlá věž farního kostela sv. Bartoloměje z konce 19. století. Kostel je netradičně orientován k jihu.
Okolí je parkově upraveno a volně přístupné. Za kostelem se rozkládá místní hřbitov.

historie

Kostel byl vystavěn v letech 1874 až 1880 stavitelem Ignácem Klossem z Nového Jičína. Novogotická novostavba nahradila starší dřevěný kostelík ze 16. století. Stavba nového kostela byla po objevení se trhliny ve zdivu věže přerušena a znovu staticky zabezpečena. Po dokončení kostela do něj byly přeneseny varhany a obrazy ze starého kostelíka, stejně tak byly do věže pověšeny i zvony ze starého kostela. Starý kostelík byl po vysvěcení nového

popis

Jednolodní obdélná stavba s polygonálně ukončeným ustoupeným presbyteriem. Po jeho stranách se nacházejí dvě menší sakristie. V čele kostela stojí vstupní šestiúhelná věž ukončená jehlancovou štíhlou střechou. Kostel je netypicky situován v podélné ose sever-jih s hlavním vstupem od jihu. Jižně od kostela se nachází zajímavá budova barokní fary s mansardovou střechou a mohutnými opěráky zajišťujícími její jižní stranu.