Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
pivovar, Plumlov
Hrady.cz
Jeden z největších moravských pivovarů zřejmě založil Vilém z Pernštejna, první zmínky jsou z roku 1590. Ke konci 19. stol. jsou zde pivovarnické sklady, v roce 1924 prodán Sokolům a p. Šrámkovi.
Plumlov - pivovar - Pohled na budovu bývalého kina.
© Ivo Rozehnal, 03/2008
Graficke pismenko Městečko Plumlov leží asi 5 km od města Prostějova západním směrem. V obci se nachází zajímavý zámek a okolí je vyhledávaným rekreačním místem – přehrada, rybník, kempy, restaurace a sportovní vyžití. Vede tudy několik turistických značených cest, či cyklotrasa zv. Jantarová stezka.
Ivo Rozehnal, 30.3. 2008

historie

Pivovar v Plumlově patříval v dávné době k největším u nás. Pravděpodobně za svůj vznik vděčí majiteli panství, panu Vilému z Pernštejna. První písemná zmínka o zdejším pivovaru spadá do roku 1590. Z roku 1611 víme, že se zde uvařilo 5100 sudů, což činilo úctihodných 12 648 hl piva. To bylo tehdy třetí největší množství na Moravě. Nedaleko pivovaru stávaly i tři chmelnice a v držení vrchnosti byl do roku 1869. Roku 1880 měl výstav 3852 hl. piva.