Kostel, původně zasvěcený sv. Jiřímu, vystavěn v gotickém stylu. V 16. st. začal chátrat a v letech 1829–30 byl zbourán. R.1860 na zbytcích původního kostela vybudován kostel dnešní. Kdy byl přesvěcen na kostel sv. Marka není známo.
Kostel sv. Marka v Markovicích
© Pavel Vítek 03/2008
Graficke pismenko Markovice, nyní místní část obce Žleby, se nachází při silnici II/337 Čáslav – Žleby – Seč. Jsou vzdáleny 6 km jihovýchodně od Čáslavi a 2,5 km od centra Žleb.
Kostel sv. Marka leží na mírném návrší nad silnicí, obklopen hřbitovem.

historie

Kostel sv. Marka, který byl původně zasvěcen sv. Jiřímu. Pochází z konce 13. století, nebo počátku století 14. Jeho původ je tedy ve stylu gotickém, později byl v roce 1531 upravován. Tehdy sloužil ještě jako kostel farní. Po přenesení sídla farnosti v roce 1540 do Žleb začal kostel chátrat. I když byl v polovině 17. století opraven, jeho devastace pokračovala. Proto byla v roce1829 stržena kostelní loď a následujícího roku i věž. Roku 1860

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 29.3. 2008

popis

Kostel sv. Marka je obdélníková plochostropá stavba s trojboce zakončeným presbytářem. Stěny chrámové lodi jsou prolomeny úzkými hrotovými okny s trojlistovou kružbou. Původní pozdně gotický portál s letopočtem 1531 je vsazen do nového západního průčelí. Hlavní raně barokní oltář pocházející z roku 1667, s původním oltářem, obklopují sochy sv. Petra a Pavla.