Kostel založen již před r.1260, i po přestavbě v 16. st. zachován gotický ráz. Do r. 1640 kostelem farním. R. 1939 proveden archeologický průzkum a v l. 1998–2000 generální oprava kostela. Na hřbitově u kostela stojí malá šestiboká barokní márnice.
Kostel sv. Havla v Radouni
Vlevo v ohradní zdi malá barokní márnice
© Pavel Vítek 03/2008
Graficke pismenko Radouň, nyní místní část obce Mělnické Vtelno, leží při hlavní silnici I/16 Mělník – Mladá Boleslav. Nachází se 18 km východně od Mělníka a 27 km západně od Mladé Boleslavi.
Kostel sv. Havla leží v centru obce a díky své věži s dřevěnou nástavbou není k přehlédnutí.

historie

Kostel sv. Havla byl založen již před rokem 1260 a i po přestavbě v 16. století si zachoval svůj gotický ráz. Do roku 1640 byl kostelem farním a až do třicetileté války sloužil nekatolíkům. V roce 1939 byl v kostele proveden archeologický průzkum a nalezené ostatky pánů z Harasova byly nově uloženy. Generální oprava kostela proběhla v letech 1998 – 2000.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (P-Š), Academia Praha 1980, 28.3. 2008

popis

Jednolodní kostel sv. Havla je ukončen trojbokým presbytářem s obdélnou sakristií. Mohutná hranolovitá věž na jižní straně kostela je ukončena dřevěnou nástavbou. Polokruhový vchod do věže slouží jako hlavní vchod do kostela. Presbytář i kostelní loď mají hrotová okna. Chrámová loď a sakristie plochostropé, presbytář zaklenut křížovou klenbou s žebry. Zařízení kostela pochází z druhé pol. 17. století. Na hlavním oltáři je umístěn obraz sv.