Moje místa 0
Kostel Narození Panny Marie využil snad objekt starší tvrze někdy v polovině 14. století. Dle pověsti pamatuje dokonce příchod Cyrila a Metoděje na Moravu. Zděná věž nahradila dřevěnou v r. 1768.
kostelík s presbyteriem od východu
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Římskokatolický farní kostel Narození Panny Marie v Horním Újezdě, ležícím asi 8 km severovýchodně od Bystřice pod Hostýnem. Kostelík je dle lidového vyprávění velmi prastarý a pamatuje příchod Cyrila a Metoděje na Moravu. To je však nepodložené stejně jako vyprávění, že stojí na místě někdejší hornoújezdské tvrze. Skutečností však je, že polohou na vrcholu plochého hřebene s dalekým výhledem byl opravdu strategickým místem. Na polích jižně od kostela se nacházelo dokonce prastaré sídliště.

historie

Dle některých badatelů nebyl kostel postaven jako novostavba, ale využil budovu bývalé tvrze, ke které bylo přistavěno pouze presbyterium. O významu samotného Újezdu svědčí skutečnost, že jej v roce 1375 koupil moravský markrabě Jan Jindřich, bratr císaře Karla IV. V roce 1539 působili v Újezdě čeští bratří, za nichž byla ke kostelu přistavěna kazatelna. Kostelní věž byla původně dřevěná. V roce 1690 byla poničena požárem. Zděná věž byla

Jan P. Štěpánek dle info tabule na místě, 8.6. 2008

popis

Kostel je tvořen obdélnou hlavní lodí s mírně ustoupeným obdélným presbyteriem v jehož nárožích se nachází dva mohutné opěrné pilíře, které by mohly vypovídat o starobylosti objektu. Před západní čelo kostela je přistavěna vstupní kostelní věž se čtvrtkruhovým přístavkem točitého schodiště po její severní straně. K jižní straně presbyteria byla přistavěna mladší přízemní sakristie.