Barokní kostel sv. Havla postaven v letech 1708–11 na místě staršího dřevěného kostela italským stavitelem N. Raimundim.
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci Tuháň pochází z konce 12. století. První zmínka o kostele – tehdy dřevěném – je z roku 1362, kdy obec patřila arcibiskupu Janu Očkovi z Vlašimi. Dnešní podoba kostela je barokní. Postaven byl v letech 1708 – 1811 italským stavitelem N. Raimundim. Stavbu financoval hrabě Arnošt Josef Valdštejn. Kostel byl poničen při požáru roku 1839, brzo byl opraven. Většina zařízení pochází z roku 1711, bylo doplněno roku 1752 a opraveno po požáru roku 1839 truhlářem I. Minksem z Dubé, dále pak byl štafírován A. Rienholzem. Hlavní oltář je z roku 1840 a je dílem I. Minkse, oltářní obraz je od J. Grusse rovněž z roku ...
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech T/Ž, Academia, Praha 1982), 5.4. 2008

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)