Kostel z let 1685–94 nechal postavit pražský arcibiskup Jan Bedřich z Valdštejna podle návrhu architekta Jana Babtisty Matheyho. Opravován byl poprvé v roce 1763 po sedmileté válce, důkladně byl renovován také ke konci 19. století.
Pohled na průčelí kostela od jihu

Kostel sv. Archanděla Michaela

Kostel sv. Archanděla Michaela se nachází v samém centru města Litvínova na Masarykově náměstí. Kostel je v majetku římsko-katolické diecéze.
Tomáš Hák, 26.3. 2008

historie

Kostel sv. Michaela archanděla je raně barokní neorientovaná stavba s dvěma věžemi v průčelí, postavená podle plánů francouzského stavitele Jana Baptisty Matheyho v letech 1685–94. Je to jednolodní stavba na obdélném půdoryse s trojboce uzavřeným presbytářem. Na západě je obdélná sakristie, na východě dvě obdélné předsíně. Střední rizalit hlavního průčelí je ukončen štítem se sochou sv. Michaela archanděla. Presbytář i loď mají valenou klenbu.

Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978; www.mulitvinov.cz), 12.4. 2008