Synagoga v maurském slohu z let 1898–1900. Po 2. sv. válce sloužila jako sklad a muzeum, r. 1994 vrácena židovské obci, která postupně provádí celkovou rekonstrukci.
Hlavní a jižní průčelí
Synagoga se nachází na Masarykově třídě jižně od křižovatky s Husovou.

historie

Čáslavská synagoga byla postavena v severovýchodní části města v letech 1899–1900, autorem projektu v maurském slohu byl vídeňský architekt Wilhelm Stiassny. Svému účelu sloužila až do druhé světové války. Od 50. let 20. století byla využívána jako sklad, od roku 1970 byla sídlem městského muzea. Roku 1994 byla vrácena Židovské obci, která po roce 2000 zahájila postupnou rekonstrukci.

popis

Původní stavba se v exteriéru dochovala v celé hmotě zdiva, změny se týkaly především vnitřních prostor, které byly upravovány v závislosti na účelu, kterému budova sloužila (sklad, muzeum). Dochován zůstal původní dřevený kazetový strop modlitebny obklopené ze tří stran ženskou galerií, obloženou dřevem zdobeným ornamentální malbou. Původní je také štukovou římsou ozdobený vítězný oblouk apsidy.