Dnes pouhé zbytky po hradu postaveném r. 1280 Všeborem I. Zmíněn byl r. 1423, kdy byl obléhán vojskem Zikmunda pod vedením Ctibora z Cimburka. R. 1480 uveden jako pustý. Zříceninou byl ještě v 18. st. Dnes zůstaly pouze zbytky zdiva a příkopů.
zbytky zdiva
Graficke pismenko Náměšťský hrad sával na ostrožně nad pravým břehem potoka Šumice na jihozápadním okraji obce Náměšť, zvané Kapounov, v místě, kde se dosud říká Na hradě. Jádro hradu chránila od jihozápadu k jihovýchodu ve velkém oblouku soustava příkopů; celé hradisko má obvod 150 m a největší průměr 50 m. O vzniku hradu nemáme žádnou zprávu; snad byl postaven na ochranu biskupské části náměšťského zboží, kterou olomoucký biskup Mikuláš z Rýzmburka (1388 - 1397) zastavil r. 1388 markraběti Joštovi. První písemná zpráva o hradu pochází až z května 1423, kdy byl obléhán vojskem moravských přívrženců císaře Zikmunda (zemanský hejtman Petr Strážnický z Kravař, Václav ...

Švábenicové - zakladatelé hradu
    Hrad v Náměšti na Hané byl postaven panským rodem Švábeniců. Zakladatelem hradu byl syn Milíče I. , Milíč II. - poprvé se tituluje po Náměšti roku 1252, což svědčí o jeho sídle. Bohužel se nezachoval originál listiny, ale jen kopie ze 14.století. Tohle datování zpochybňuje historik M. Plaček, ale pro pravost svědčí, že Milíč II. v letech 1241-50 spravoval olomoucké komornictví. V této době mohl zdejší územní celek obdržet od krále a jistě i

Ivo Rozehnal - zdroj kniha Švábenicové - velcí kolonizátoři a jejich následovníci / D.Papajík 2009 NLN s.r.o., 14.6. 2012

popis

Hrad v Náměšti na Hané zaujímá návrší nad říčkou Šumicí, nad stejnojmenným městem. Polovina obvodu hradu byla chráněna příkopem (dnes činí asi 3,5 m hloubky), v některých místech vylámaným ve skále. Hrad zaujímá přibližnou plochu 60 x 30 m. Měl dvojdílnou kompozici. Menší západní byla předhradí, východní větší samotné hradní jádro. Dominantní byla čtyřhranná hranolovitá věž podunajského typu o rozměrech 7,5 x 7,5 m. Dnešní archeologicky