Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Náměšť na Hané, Náměšť na Hané
Hrady.cz
Dnes pouhé zbytky po hradu postaveném r. 1280 Všeborem I. Zmíněn byl r. 1423, kdy byl obléhán vojskem Zikmunda pod vedením Ctibora z Cimburka. R. 1480 uveden jako pustý. Zříceninou byl ještě v 18. st. Dnes zůstaly pouze zbytky zdiva a příkopů.
Náměšť na Hané - pohled na prostory hlavní čtyřboké věže a zbytky hradebních zdí
Graficke pismenko Náměšťský hrad sával na ostrožně nad pravým břehem potoka Šumice na jihozápadním okraji obce Náměšť, zvané Kapounov, v místě, kde se dosud říká Na hradě. Jádro hradu chránila od jihozápadu k jihovýchodu ve velkém oblouku soustava příkopů; celé hradisko má obvod 150 m a největší průměr 50 m. O vzniku hradu nemáme žádnou zprávu; snad byl postaven na ochranu biskupské části náměšťského zboží, kterou olomoucký biskup Mikuláš z Rýzmburka (1388 - 1397) zastavil r. 1388 markraběti Joštovi. První písemná zpráva o hradu pochází až z května 1423, kdy byl obléhán vojskem moravských přívrženců císaře Zikmunda (zemanský hejtman Petr Strážnický z Kravař, Václav ...

Švábenicové - zakladatelé hradu
    Hrad v Náměšti na Hané byl postaven panským rodem Švábeniců. Zakladatelem hradu byl syn Milíče I. , Milíč II. - poprvé se tituluje po Náměšti roku 1252, což svědčí o jeho sídle. Bohužel se nezachoval originál listiny, ale jen kopie ze 14.století. Tohle datování zpochybňuje historik M. Plaček, ale pro pravost svědčí, že Milíč II. v letech 1241-50 spravoval olomoucké komornictví. V této době mohl zdejší územní celek obdržet od krále a jistě i

Ivo Rozehnal - zdroj kniha Švábenicové - velcí kolonizátoři a jejich následovníci / D.Papajík 2009 NLN s.r.o., 14.6. 2012

popis

Hrad v Náměšti na Hané zaujímá návrší nad říčkou Šumicí, nad stejnojmenným městem. Polovina obvodu hradu byla chráněna příkopem (dnes činí asi 3,5 m hloubky), v některých místech vylámaným ve skále. Hrad zaujímá přibližnou plochu 60 x 30 m. Měl dvojdílnou kompozici. Menší západní byla předhradí, východní větší samotné hradní jádro. Dominantní byla čtyřhranná hranolovitá věž podunajského typu o rozměrech 7,5 x 7,5 m. Dnešní archeologicky