zámek Lednické Rovne

Slovenské sklárske múzeum
Pův. renesanční zámek byl postaven koncem 16. stol. Později v majetku Rákocsyů a Matyasovských. V 2. pol. 18. stol. rozšířen a barokně upraven. Za Aspremontů, kol. r. 1800 vybudován cenný park. Od r. 1890 majetek továrníka Schreiberta. Po r. 1945 zkonfiskován. V současnosti je zde sklářské muzeum.
vstupní část hlavní, střední části zámku
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Rozlehlý, původně renesanční zámek (kaštiel) v centru západoslovenského města Lednické Rovne, na hraně terasy nad říčkou Lednica. Lednické Rovne leží na pravém břehu řeky Váh, asi 5,5 km jjv. od okresního města Púchov. Před zámkem se nachází udržovaná menší francouzská zahrada. Za zámkem, směrem k říčce Lednica, a dále na jih je udržovaný lesopark, pozůstatek slavného parku hraběte Aspremonta.
V objektu zámku se nachází expozice Slovenského sklářského muzea

historie

Zámek v Lednických Rovniach byl vystavěn na sklonku 16. století, jako náhrada za hrad Lednica, který se začínal stávat svým majitelům méně a méně pohodlným. Prvním jmenovaným obyvatelem zámku byl hrabě Michal Telekeši se svou ženou Julianou Suňogovou. Ti zde pobývali od r. 1594. Dalším majitelem zámku a panství se stal nakrátko František Dobó. Ten odkazuje zámek a majetky svým příbuzným z rodu Lorántffy, Zeleméry, Bošány a Forgáč. Později se

Jan P. Štěpánek s využitím www.lednickerovne.sk (doplněno redakcí), 18.3. 2008

popis

Původní renesanční zámek byl ve 2. polovině 18. století výrazně rozšířen a přestavěn v barokním slohu. Starší renesanční budova byla uchována ve střední přízemní části objektu. Dodnes lze na objektu zámku rozeznat, že byl stavěn v několika etapách. Do roku 1828 byla na zámku domácí kaple. V roce 1860 byla upravena fasáda zámku. Současný objekt tvoří hlavní obdélné patrové křídlo na východní straně areálu, na hraně svahu k říčce Lednica. Dle