Klášter vybudovaný r. 1663 františkány u první loretánské kaple v Čechách z r. 1623. Autoři projektu jsou K. Lurago a J. D. Orsi. V letech 1950 – 1953 tábor nucených prací pro kněze, poté vojenská opravna, dnes opět klášter.
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko V roce 1589 vysázel rytíř Gothard Florián Žďárský, dvorní rada Rudolfa II, na pláni mezi Jenčí a Červeným Újezdem dubový a borovicový háj. Jeho vnuk, Florian Dětřich Žďárský, si vzal v roce 1617 Alžbětu, dceru Bořity z Martinic, jednoho z defenestrovaných zastupitelů z roku 1618. S manželkou navštívili v roce 1619 Loretu a podle jejího vzoru založil roku 1623 v Hájku první Loretánskou kapli v Čechách. V roce 1630 ji nechal upravit tak, aby byla zcela shodná s původní svatyní. Jeho syn, František Adam, přivedl do Hájku v roce 1659 františkány. Ti si tu roku 1663 začali budovat klášter podle plánů Karla Luraga ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1976 a http://klasterhajek.ic.cz), 9.4. 2008

Svatá chýše v Loretě
    Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla

Loretánská legenda
    Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.