Hrady.cz
Patrová dvoukřídlá budova pozdně renesančního sídla – tvrze, tvořící nároží hospodářského dvora. Vznikla zřejmě za Radkovských v 80. let 16. st.; barokně upravena Švihovskými po požáru v r. 1672. Hodnotné klenby a výzdoba průjezdu, bosované portály.
Tvrz od jihovýchodu
Graficke pismenko Ves Skočice leží na silnici č. 22 spojující Vodňany a Strakonice, necelých 16 km jihovýchodně od tohoto bývalého okresního města, v hezké krajině plné rybníků lákající k procházkám či cyklovýletům. Přímo pod hlavní silnicí při dolní straně návsi upoutá pozornost rozlehlý hospodářský dvůr, jehož jihovýchodní nároží zaujímá budova původní pozdně renesanční tvrze.
Filip Matoušek, 14.3. 2008

Historie
    Nejstarší historická zmínka o vsi pochází z r. 1399, kdy zde došlo k majetkovým sporům mezi zemany Strakou a Onšem. R. 1463 prodal Bušek ze Skočice zdejší dvůr i se dvěma zemanskými dvorci bratrům Janu a Zachařovi z Borovnice. V letech 1474 – 1544 zde sídlili vladykové z Radkovic, po nich získal zboží Jaroslav Protivínský z Pohnání, který jej ale r. 1567 prodal Kateřině z Lípy na Drahonicích, k nimž byl statek dočasně připojen. Samostatnost

popis

Pozdně renesanční patrová budova dvoukřídlé dispozice pocházející pravděpodobně z 80. let 16. století a upravená barokně po požáru r. 1672 tvoří dnes jihovýchodní nároží hospodářského dvora. Na jihovýchodní straně z budovy vystupuje půlválcový barokní přístavek kaple, velmi pozoruhodný je pak průjezd severojižního křídla, dochovaný v původním stavu, s ještě renesančními bosovanými portály (jen částečně dochovanými). Průjezd je zaklenut