Park v centru města založený v roce 1892 po stržení části hradeb pojmenovaný původně po Josefu Jungmannovi. V roce 1935 zde byl postaven pomník Bedřichu Smetanovi a změněno jméno. Dnes je tu mj. přes 50 druhů dřevin a moderní sochy.
Smetanovy sady - pomník B.Smetany
Graficke pismenko Historie městských Smetanových sadů sahá k roku 1823. Tehdy na valech hradeb města byly vysazeny první stromy. Jednalo se o akátovou alej. Samotný park byl zřízen z iniciativy města roku 1892, když předtím byla stržena část hradeb a zarovnán val. Projekt vypracovali Josef Ošťádal a Josef Šeha. V akci se angažoval zdejší Sadařský a okrašlovací spolek. Park dostal jméno po národním buditeli Josefu Jungmannovi. Přestože sady nejsou nijak velké, je tu několik zajímavostí. Na prvním místě je to obelisk, věnovaný zakladateli sadů, kterým byl Jan Spanie. Pochází od kameníka Jana Heindricha. Původně stál na západní straně sadů, ale později byl přenesen na ...
Ivo Rozehnal - podle www.strom.habro.cz a reg.tisk 2014-15, 10.3. 2008

Prostějov  (PT)