Hrady.cz
Gotický kostel ze 14. století přestavěný barokně r. 1718 je jednoduchá obdélná stavba s hranolovou věží a půlkruhovým závěrem. V kostele kopie zdejší polychromované Madony z poč. 15. stol., cenné barokní sochy na bočních oltářích.
© Ivo Rozehnal, 05/2014
Graficke pismenko Stařechovice jsou starým sídelním územím. Jsou zde známy stopy osídlení a pohřebiště ze starší doby bronzové, kultury lužické – 1000 let př.n.l. Obec leží pod masívem Velkého Kosíře. Ve 14. století tu stávala tvrz a zdejší kostel Narození Panny Marie je starobylého založení.
Ivo Rozehnal, 10.3. 2008

historie

Kostel Narození Panny Marie ve Stařechovicích je původně gotická stavba z počátku 14. století. Přestavěn byl roku 1718 ve střízlivém barokním slohu. V kostele se zachovaly jedny z nejvzácnějších památek na Prostějovsku. V první řadě jde o zdejší polychromovanou dřevěnou sochu Madony s dítětem, z počátku 15. století. Originál se dnes nachází v Arcidiecézním muzeu v Olomouci u katedrály sv. Václava. Druhou významnou památkou je románská

Ivo Rozehnal - Podle publikace PV vandr 2001 – KČT Smržice, 10.3. 2008