Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Stařechovice, Stařechovice
Hrady.cz
Sporé terénní pozůstatky tvrze Arkleba ze Stařechovic z poloviny 14. století, r. 1398 již uváděna jako pustá. Dochován pouze nevýrazný pahorek jádra a stopy po okružním příkopu.
Stařechovice - tvrz
Pohled přes Český potok na místo tvrziště.
© Ivo Rozehnal, 03/2008
Graficke pismenko Stařechovice leží pod horou Velkým Kosířem. Severně nad obcí kopíruje masív žlutá turistická značka, tzv. Mánesova cesta a naučná stezka. 2 km severozápadně leží obec Čechy pod Kosířem, kde je zámek a nádherná zahrada, či Hasičské muzeum.
Ivo Rozehnal, 10.3. 2008

historie

Stařechovice leží ve velmi starém sídelním území. První zpráva o nich je však až z r. 1347, kdy zdejší tvrz získal Arkleb z rodu Kunštátských. Ten se podle tohoto statku tituloval a byl zakladatelem rodové kunštátské stařechovicko-skalské větve. Ves však zřejmě nedržel celou, neboť je z r. 1348–56 znám jistý Zubec, který se po Stařechovicích též psal. Rozsah jeho držby a ani nějaký příbuzenský vztah k Arklebovi není však znám. Jisté však je,

Ivo Rozehnal - Podle-Páni z Kunštátu-M.Plaček/P.Futák 2006, 10.3. 2008