Barokní kostel byl postaven roku 1726, kdy v obci nahradil starší kostel ze 14. stol. Jednolodní stavba s hranolovou věží v západním průčelí. Vnitřní vybavení pochází ze 17. - 18. stol. Kostel je od roku 1958 chráněnou kulturní památkou ČR.

Soběchleby (Blšany) - kostel sv. Jiří

Graficke pismenko Barokní kostel stojí na návsi vesnice, doložené již k roku 1322. Farní kostel uváděn ve 14. století - první farář ve zdejší obci se zmiňuje r. 1358. Kostel měl mít kruhový půdorys a stával v zahradě fary. Současný, jednolodní kostel byl postaven roku 1726.
Fara v obci byla obnovena r. 1857, roku 1929 byla renovována. Kostel byl opraven r. 1931. Roku 1934 se však místní farář pro špatný stav fary byl nucen vystěhovat a duchovní správu převzal blšanský farář. Po 2. světové válce, po odsunu německých obyvatel, kteří tvořili většinu obyvatel obce, již nebyla zdejší fara obnovena. Kostel je od roku 1958 chráněnou kulturní památkou ČR.
Jaroslav Valečka (Kol. autorů: Umělecké památky Čech, sv. třetí ,P/Š, Academia, Praha 1980); http://www.blsany.cz/historie/, E.H. podle http://www.blsany.cz/historie/; https://sites.google.com/site/sobechlebyobec, 9.3. 2008

popis

Jednolodní kostel je na východě zakončen trojbokým presbytářem. Po jižní straně presbytáře je sakristie, nad průčelím se tyčí hranolová věž zakončená bání. Fasády kostela jsou členěny lizénovými rámci, okna jsou segmentově zakončená. Presbytář je sklenut křížovou klenbou, v závěru s výsečemi, stěny zdobí zalomené pilastry s římsovými hlavicemi. Loď kostela a sakristie jsou plochostropé. V lodi je zděná kruchta, podklenutá valeně, podvěží je

E.H. podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., Academia 1980, 22.2. 2013

Louny  (LN)