Novobarokní kostel sv. Cyrila a Metoděje byl v Chlebovicích u Místku postaven v r. 1863 na památku 1000. výročí příchodu oboz věrozvěstů na Moravu. V r. 1947 byl kostel rozšířen o boční kaple a sakristii.
západní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Římskokatolický kostel zasvěcený věrozvěstům sv. Cyrilu a Metoději ve středu obce Chlebovce. Obec, která je součástí města Frýdek-Místek, se nachází asi 5 km jzz. od centra Místku.
Jednolodní neobarokní kostel s polygonálním ustoupeným presbyteriem je na severní i jižní frontě doplněn o polygonální kaple. Na severu je ke kostelu přistavěna sakristie. Západní průčelí kostela je doplněno o nízkou předsíň a vstupní věž ukončenou jehlancovou střechou.
Nově opravený kostel je výraznou památkou obce.

historie

Zděný kostel sv. Cyrila a Metoděje byl postaven v roce 1863, na památku 1000. výročí příchodu těchto věrozvěstů na Moravu. V roce 1947 byl kostel rozšířen o dvě polygonální kaple přistavěné na severní i jižní fasádu a o sakristii při severní z nich. Zajímavostí a ozdobou kostela jsou dřevořezby na lavicích, které vytvořil místní řezbář pan Mičulka. Kostel je nově zrekonstruován.
    Jan P. Štěpánek podle V. Peter: Pozdrav z Frýdecko-Místecka, Vape, Frýdek-Místek 1997, 9.3. 2008