Moje místa 0
Menhir z železitého pískovce o výšce 1,7 metru a váze cca 1,9 tuny. Nalézá se u obce Slavětín, která je asi 10 kilometrů od města Louny. Původně na tomto místě stály menhiry dva, ale do dnešní doby se zachoval pouze jeden.
Menhir Baba
Pohled z přístupové polní cesty od Slavětína
© Luděk Pitter 09/2007
Graficke pismenko V obci Slavětín můžeme navštívit gotický kostel sv. Jakuba Většího, který byl přestavován znamým českým architektem Josefem Mockerem. V obci se narodil český básník Konstantin Biebl.
Jiří Kašpar, 8.4. 2008

historie

Dlouho se o tomto menhiru ani nevědělo, že to vlastně menhir je, jelikož v 17. století do něj byl vsazen dvouramenný železný kříž, který byl vyobrazen ještě na kresbě z roku 1932. Kříž byl násilně vylomen za 2. světové války. V roce 1896 byl prováděn průzkum, který zjistil , že kámen je hluboko zasazen do země a jeho část pod zemí je velká asi jako jeho nadzemní část. Poblíž menhiru byly nalezeny zbytky keramiky a ozdob. Prehistorický původ není

Jiří Kašpar, 8.3. 2008