Římskokatolický kostel Nalezení sv. Kříže v obci Staříč. Předcházela mu starší dřevěná svatyně přestavěná v 16. století na zděný kostel. V r. 1757 byla přistavěna průčelní věž. Hodnotný rokokový interiér. Kolem kostela se nachází místní hřbitov.
jižní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Římskokatolický kostel Nalezení sv. Kříže se nachází v samém centru moravské obce Staříč, ležící asi 5 km zsz. od centra okresního Frýdku-Místku.
Kostel je přístupný v době mše svaté. Kolem objektu se nachází místní hřbitov obehnaný kamennou zdí. Do jeho areálu se vstupuje bránou od západu, po jejíž stranách se nacházejí dvě zajímavé pololidové plastiky.

historie

Obec Staříč patří k nejstarším v kraji. První písemná zmínka pochází již z roku 1258. Historie nejstarší svatyně není známá. Jednalo se patrně o drobný dřevěný kostelík či kapli. Ten byl až v 16. století přeměněn na zděný jednolodní kostel s ustoupeným polygonálním presbyteriem. V roce 1757 byla ke kostelu přistavěna současná vstupní věž v západním průčelí a kostel sjednocen v barokním duchu. Roku 1852 byly přistavěny kaple a sakristie. Interiér

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)