Moje místa 0
Kostel Panny Marie postaven roku 1908 nákladem obce. Slohově nečistá stavba. Opravy provedeny roku 1981 a opět díky místním občanům.
Kostel Panny Marie v Podmokách
Pohled od západu
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Obec Podmoky leží mimo jakýkoliv silniční a železniční tah, 3 km západně od Golčova Jeníkova. Obec je dostupná z hlavní silnice I/38, na začátku obchvatu Golčova Jeníkova při jízdě od Čáslavi odbočíme vpravo a po místní komunikaci asi po 2,5 km dojedeme do Podmokel.
Kostel Panny Marie stojí na hřbitově severozápadně nad obcí.

historie

První písemná zmínka o vsi je z roku 1360. Po celá staletí zde však žádný svatostánek neexistoval. Až počátkem dvacátého století, roku 1908, obec na své náklady nechala postavit kostel. Na slohově značně nečisté stavbě převažují pseudobarokní prvky. Opravou prošel kostel v roce 1981 a opět se na ní podíleli místní občané.