Venkovská usedlost patrně z 1. poloviny 19. století upravena po požáru v r. 1902. Stavba je cenný doklad domkářské roubené výstavby v oblasti.
Venkovská usedlost Pojedy
Stav areálu na konci roku 2007.
Graficke pismenko Památkově chráněná venkovská usedlost č. p. 36 pochází patrně z 1. poloviny 19. století (prokazatelná zmínka je z r. 1843), v současné podobě po úpravách z r. 1902, kdy shořela vrchní část stavení, a po kompletní rekonstrukci z let 2006–2008. Jedná se o velmi hodnotný doklad domkářské roubené výstavby, dochovaný v téměř neporušeně podobě a tvořící významnou součást historické zástavby vsi, která je od r. 1995 vesnickou památkovou zónou. Stalo se tak díky ucelenému souboru roubených, částečně i zděných staveb polabské lidové architektury, charakteristických zvláště pro zdejší region Křinecka. Roubené domy jsou většinou (včetně č. p. 36) ...
Jan Kilián, 4.3. 2008