Neobvyklý hřbitov obklopující románský kostel. Je tu přes sto náhrobních kapliček převážně z let 1841–1854, na každé z nich jsou verše věnované zesnulému.
Albrechtice nad Vltavou - hřbitov
Graficke pismenko První náhrobní kapličky pocházejí z roku 1841. V roce 1845 jich bylo šedesát, o rok později osmdesát – ohradní zeď hřbitova jimi byla celá obestavěna. Další kapličky pak vznikly přímo u zdi kostela. První rekonstrukce pomníků proběhla v roce 1883. Další rekonstrukce byly provedeny ve 30. a 80. letech 20. století.
Ivka, 21.6. 2008

odkaz na můj článek o místě
    Petr Hejna , 10.5. 2014

popis

Dominantou obce je kostel sv. Petra a Pavla z druhé poloviny 12. století s vesnickým hřbitůvkem. Mimořádnou zvláštností je 108 kapliček u hřbitovní zdi s malbami doprovázenými básničkami. Malby i texty vznikly převážně v první polovině 19. století a vyprávějí o významných událostech v životě pochovaného.
    Václav Čermák, 13.4. 2008