Autorem morového sloupu je Antonín Riga a pochází z roku 1716. V nárožích sochy svatých Františka Xaverského, Rocha, Rozálie a Karla Boromejského. Na vrcholu sloupu Panna Marie Immaculata. Opravy v letech 1856, 1939 a 1972–1973.
Morový sloup na náměstí v Hodoníně
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Město Hodonín leží na dolním toku řeky Moravy na hranicích se Slovenskem. Ve městě najdeme řadu pro turisty zajímavých objektů, jako kostel sv. Vavřince, nebo nedaleko se nacházející zámek, v kterém v současnosti působí Masarykovo muzeum.
Morový sloup se nachází na Masarykově náměstí vedle kostela sv. Vavřince.

historie

Morový sloup na Masarykově náměstí v Hodoníně je prací Antonína Rigy a pochází z roku 1716. Na vysunutých nárožích, vybíhajících z čtyřbokého podstavce jsou umístěny sochy morových patronů, sv. Františka Xaverského, sv. Rocha, sv. Rozálie a sv. Karla Boromejského. Na vrcholu obláčkového sloupu s okřídlenými andělíčky socha Panny Marie Immaculaty (neposkvrněné). Opravy Morového sloupu proběhly v letech 1856, 1939 a 1972 – 1973.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 28.2. 2008