Původní kostel románský z 13.st. Z té doby zachována dvě okna, západní část kostelní lodi postavená z pískovcových kvádrů a hlavně unikátní románský portál. V l. 1749–54 kostel přestavěn v barokním stylu a r.1862 kostelní věž zvýšena o zvonové patro.
Kostel sv. Václava v Hulíně
Pohled od jihovýchodu
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Město Hulín leží na střední Moravě, 4 km východně od Kroměříže a 16 km jižně od Přerova. Město se nachází na křižovatce silnic I/55 Přerov – Břeclav a I/47 Kroměříž – Valašské Meziříčí. A také na křižovatce železničních tratí č. 330 Přerov – Břeclav a č. 303 Kojetín – Valašské Meziříčí.
Kostel sv. Vavřince najdeme asi 150 m jižně od nám. Míru. Nachází se na malinkém návrší v místech, kde v minulosti býval okolo kostela hřbitov.

historie

První písemná zmínka o městě Hulín pochází z roku 1224. Založení kostela lze směrovat do první čtvrtiny 13. století. Původně byl tedy postaven v románském slohu. Po požáru v roce 1747 byl kostel přestavěn barokně. Z původního románského kostela zůstala zachována západní část kostelní lodi, postavená z pískovcových kvádrů, čtyřlisté okno v jižní zdi a na severní straně malé kulaté okno vedoucí původně na schodiště. Nejcennější románskou památkou

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 23.2. 2008

popis

Kostel sv. Václava je obdélníková jednolodní stavba s mírně odsazeným kněžištěm. U severní zdi kostela je sakristie, v jejímž patře je oratoř. V ose západního průčelí kostela se tyčí hranolovitá věž, uvnitř s točitým schodištěm. Hlavní vchod do kostela procházející věží byl v 19. stol. upraven klasicistně. Roku 1937 nad portál vsazen štít s reliéfem sv. Salvátora a po stranách vsazeny desky znázorňující sv. Cyrila a Metoděje. Okolo kostela se