Původní kostel je připomínán již r. 1240. Raně barokně přestavěn r. 1687 a pozdně barokně v letech1780–1786. Další úpravy r. 1853 a koncem 19. stol. Před kostel ve 20. stol. přeneseny sochy sv. Šebestiána a sv. Jana Nepomuckého.
Kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Město Hodonín leží na dolním toku řeky Moravy na hranicích se Slovenskem. Ve městě najdeme řadu pro turisty zajímavých objektů, jako zámek, ve kterém v současnosti působí muzeum T. G. Masaryka, nebo morový sloup nacházející se Masarykově náměstí, vedle kostela.
Kostel sv. Vavřince se nachází v centru města, kterým je právě Masarykovo náměstí.

historie

První kostel na místě současného se připomíná již roku 1240. Při raně barokní přestavbě kostela v roce 1687 byla z původního kostela ponechána věž, která však byla zvýšena o jedno patro. Kostel získal svou současnou pozdně barokní podobu po přestavbě, která proběhla v letech 1780 – 1786. Při úpravách prováděných roku 1853 byla v podvěží vystavěna kaple Božího hrobu a koncem 19. stol. byla upravena sakristie a nad ní postavena oratoř.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 23.2. 2008

popis

Kostel sv. Vavřince je podélná jednolodní stavba, orientovaná podle osy sever-jih. K západnímu průčelí kostela přiléhá hranolovitá věž, jejíž zvonové patro je zdobeno pilastry s hlavicemi. Fasády kostelní lodi jsou členěny lizénami, které jsou na nárožích zdvojeny. Hlavní kostelní portál se nachází v průčelí, boční pak v podélných zdích kostela. Ve věžní zvonici je zavěšen zvon ulitý roku 1640 a v lucerně věže se nachází umíráček z roku