Moje místa 0
Barokní křížová cesta vedoucí od kostela v obci Ruda až na Křížový vrch, postavená Jiřím Greschenbergerem v roce 1760 v souvislosti se stavbou místního poutního kostela Panny Marie Sněžné, poutě každoročně první neděli v srpnu.
sousoší Ukřižování v rekonstrukci
Graficke pismenko Křížový vrch se nachází nad malou obcí Ruda v okrese Bruntál. Od místního kostela vede poutní křížová cesta až na Křížový vrch. V blízkém okolí se nacházejí hrad Sovinec a Rešovské vodopády.
Martin Hájek, 23.2. 2008

historie

Jak už název obce napovídá, jde o hornickou osadu – těžilo se zde železo. V obci stojí barokní kostel Panny Marie Sněžné, který nechal postavit v l. 1756–1758 Jiří Greschenberger – rychtář z Uničova, a to jako poděkování za záchranu života při pádu do nedaleké rokle. V roce 1760 pak nechal vybudovat také křížovou cestu, která začíná u kostela a končí na Křížovém vrchu. Tam stojí sousoší Ukřižování v životní velikosti. Každoroční poutě se konají