Zaniklá tvrz s dvorem a vsí na soutoku Doubravky a Kněžického potoka. Ves stejného jména poprvé připomínána v pol. 16. stol., za stavitele tvrze se považuje Albrecht Robmháp, tvrz poprvé zmiňována v r. 1627. Pustá po roce 1646.
pohled přes příkopy a val na akropoli od severu
Blízké městečko Ronov nad Doubravou je jedním z východisek do oblasti Železných Hor. Zajímavou může být i vycházka podél řeky Doubravy a jejím okolí.
Rostislav Vondra, 23.2. 2008

historie

Zaniklá ves Suchotlesky se poprvé připomíná v r. 1557, kdy ji Vilém Trčka z Lípy prodal s dalšími třemi vesnicemi bratřím Václavovi a Albrechtovi Robmhápům ze Suché, kteří přikoupené venisnice spojili s lichnickým panstvím. Tyto vesnice držel Vilém Trčka jako zástavu bývalého panství vilémovského kláštera. Z toho je zřejmé, že Suchotlesky vznikly na panství vilémovského kláštera ještě v době předhusitské. V r. 1615 při dělení rodového majetku

popis

Poloha tvrziště odpovídá spíše staršímu založení, než je doložené 17. století. Samotná tvrz zřejmě stávala na jižnějším plochém návrší (30 x 18 metrů) a od okolí byla oddělena příkopem. Na východě je příkrý svah k Doubravce, na jihu je mezi dvěma příkopy znatelný pozůstatek stavby – zřejmě vstup do tvrze. Na západě protíná příkop lesní cesta. Přilehlý Knežický potok na severovýchodě přepažovaly dvě nízké hráze malých rybníků, které mohly sloužit

Ivka (Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl., Argo, Praha 2005), 27.9. 2008

Pardubický kraj