Moje místa 0
Kaple svatého domu vystavěna v l.1681–1683. R.1703 obestavěna loretánským ambitem, v rozích ambitu v l.1705–1739 vystavěny nárožní kaple a průčelí zvýrazněno vstupní věží. Loreta od r.1792 bourána, na jejím místě vystavěna klasicistní vila.
Dvůr současné vily Loreta, kde původně stávala barokní loretánská kaple
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína.
Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, barokní kostel Nejsvětější Trojice, kašnu se sochou sv. Jana Sarkandra, barokní Knurrův dům, barokní sloup Nejsvětější Trojice, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, klášterní kostel sv. Josefa a nebo areál starého hřbitova s ohradní zdí, kostnicí a kaplí sv. Rocha a Šebestiána. Nejmarkantnější je mohutný zámek stojící na ostrohu nad městem, bohužel pro veřejnost stále ještě nepřístupný.
Místo, kde stávala fulnecká loretánská kaple se nachází vedle kostela sv. Josefa mimo centrum města, na návrší za Husím potokem, při vjezdu k supermarketu Penny odbočit do kopce vlevo.

historie

Kaple svatého domu (Santa Casa) byla ve Fulneku založena v roce 1681. Vystavěna byla v sousedství kostela sv. Josefa a kapucínského kláštera a současně s ním byla vysvěcena roku 1683. Kaple svatého hrobu byla v roku 1703 obestavěna loretánským ambitem. Ten byl roku 1710 vyzdoben nástěnnými malbami Josefa Rendla. V rozích ambitu byly postupně v letech 1705 až 1739 přistavěny nárožní kaple. Ještě v průběhu těchto stavebních prací, roku 1736, bylo

Pavel Vítek - zdroj - Jan Bukovský, Loretánské kaple v Čechách a na Moravě, Nakladatelství Libri, Praha 2000, 18.2. 2008
    Svatá chýše v Loretě
    Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla

Loretánská legenda
    Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.