Původně hřbitovní kaple pochází z r.1632. Skládá se z rotundy a čtyřboké předsíně se sanktusníkem. Bývalý hřbitov obehnán ohradní zdí ve které stávaly kaple. Z jedné pouze pozůstatky, druhá je zachovaná. Kaple příležitostně slouží k pořádání výstav.
kaple sv. Rocha a Šebestiána ve Fulneku
V pozadí kostel sv. Josefa
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína. Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, kostel Nejsvětější Trojice, barokní Knurrův dům, barokní sloup Nejsvětější Trojice, kašnu se sochou sv. Jana Sarkandra, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, a nebo opravený kostel sv. Josefa se zcela zdevastovaným klášterem kapucínů. Nejmarkantnější je mohutný zámek stojící na ostrohu nad městem, bohužel pro veřejnost stále ještě nepřístupný.
Kaple sv. Rocha a Šebestiána stojí na bývalém hřbitově u kostela sv. Josefa. Nachází se mimo centrum města na návrší za Husím potokem, při vjezdu k supermarketu Penny odbočit do kopce vlevo.

popis

Kaple sv. Rocha Šebestiána stojí na bývalém hřbitově, který byl zrušen v roce 1903. Jedná se o raně barokní stavbu pocházející z roku 1632. Kaple se skládá z rotundy, která je zaklenuta kopulí do níž vstup je veden přes čtyřbokou předsíň se sanktusníkem. Předsíň je zakončena trojúhelníkovým štítem, po obvodu je členěna pilastry, které nesou zalamovanou římsu. K předsíni přiléhá přístavek, kterým je vedeno schodiště na kruchtu kaple. Klenba

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 17.2. 2008

Nový Jičín  (NJ)