Kapucínský konvent a kostel vystavěn v l.1674–1683. R.1756 přistavěno nové křídlo. Klášter byl zrušen r.1950 a v průběhu následujících letech byl zdevastován. Nyní je kostel opraven, klášter ale patří k neohroženějším stavbám na Moravě.
Kostel sv. Josefa ve Fulneku
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína. Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, kostel Nejsvětější Trojice, barokní Knurrův dům, barokní sloup Nejsvětější Trojice, kašnu se sochou sv. Jana Sarkandra, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, a nebo areál starého hřbitova s ohradní zdí, kostnicí a kaplí sv. Rocha a Šebestiána. Nejmarkantnější je mohutný zámek stojící na ostrohu nad městem, bohužel pro veřejnost stále ještě nepřístupný.
Bývalý kapucínský klášter s kostelem sv. Josefa se nachází mimo centrum města na návrší za Husím potokem, při vjezdu k supermarketu Penny odbočit do kopce vlevo.

historie

S výstavbou kapucínského konventu a kostela bylo započato roku 1674 a klášterní kostel sv. Josefa byl vysvěcen r. 1683. Už v srpnu 1695 klášter vyhořel, ihned však bylo započato s jeho obnovou. V roce 1756 byla dokončena přístavba nového křídla s knihovnou a kaplí pro nemocné. V Josefinské době klášter nebyl zrušen. To jej však postihlo až v roce 1950 a v průběhu následujících dvou desetiletí byl zdevastován. V roce 1968 došlo k obnovení

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 16.2. 2008

popis

Kapucínský klášter se skládá z kostela sv. Josefa a na něj navazujícího a zdí odděleného konventu. Kostel s předsazenou terasou a schodištěm. Nad portálem vlys, s letopočtem 1674, osazený raně barokním štítem. Mezi okny je umístěna obnovený freska. Před kostelem stávaly barokní sochy, která byly přeneseny ke kostelu Nejsvětější Trojice. Kostelní loď je zaklenuta valeně s trojicí párů trojbokých výsečí. Hudební kruchta je zděná s