Původní gotický kostel z druhé pol. 13. st. zbourán roku 1770 , ponechána pouze věž. V letech 1771–1773 postaven nový kostel. V druhé pol.19. stol. prošel rozsáhlými opravami. Poslední opravy proběhly v roce 1980.
Kostel sv. Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi
Průčelí kostela s věží
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Městys Moravská Nová Ves leží na polovině cesty mezi Břeclaví a Hodonínem. Při jízdě po silnice I/55 při jízdě z Břeclavi leží vesnice vpravo. Od obou měst je vzdálenost asi 10 km. Moravská Nová Ves je také dobře dostupná vlakem, obcí prochází trať č. 330 Přerov – Břeclav.
Kostel sv. Jakuba Staršího se nachází v centru obce na malém návrší na konci protáhlého náměstí (návsi).
Severozápadně od Moravské Nové Vsi leží Mikulčice, kde v místní části Mikulčice – Valy je známá archeologická lokalita s vykopávkami z doby velkomoravské říše.

Kostel sv. Jakuba Staršího
    Moravská Nová Ves byla založena okolo roku 1265 klášterem cisterciáků z nedalekého Velehradu. Cisterciáci zde nechali postavit kostel sv. Jakuba Staršího a faru. Původní gotický kostel byl roku 1770 celý zbourán a ponechána pouze věž. Na stejném místě byl letech 1771 – 1773 postaven nový kostel. Věž byla zvýšena o zvonové patro. Výstavba se však protahovala a tak k vysvěcení kostela došlo až v roce 1807. Zasvěcený byl stejně jako kostel původní

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 2, ACADEMIA 1994, 16.2. 2008
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel je jednolodní stavba v ose sever – jih, s půlkruhově zakončeným kněžištěm. Na východní straně kostela ke kostelu přiléhá čtyřboká sakristie. V úrovni vstupního průčelí na jižní straně kostela stojí hranolovitá věž. Fasády jsou hladké. Kněžiště i kostelní loď jsou zaklenuty valeně se sníženými čely. V jižní části lodi je hudební kruchta, jejíž parapet nese pilířovité arkády. Ve dvoudílném oltáři je zasazen obraz sv. Jakuba Většího.

Břeclav  (BV)
    Moravská Nová Ves