Zřícenina klasicistního zámku z pol. 19. století postaveného rodinou Medňanských na okraji obce Mikšová, na břehu řeky Váh. Ze zámku zbyly jen svislé zdi a je odsouzen k demolici.
hlavní průčelí zámku obrácené k řece Váh
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Zřícenina bývalého klasicistního zámku (kaštiela) z poloviny 19. století, na východním okraji obce Mikšová, asi 4 km jz. od západoslovenského okresního města Bytča. Nedaleko zarůstající zříceniny zámku, ze kterého zbyly již jen holé zdi, se nachází mohutná vodní elektrárna na umělém vodním kanále souběžném s řekou Váh.

historie

Zámek (kaštieľ) v obci Mikšová byl vystavěn v polovině 19. století rodinou Medňanských v moderním klasicistním slohu. Později se zde vystřídaly rody Marsóvszkých, Novákových, Starýkových a Hozákových. Zámek patřil mezi nejkrásnější objekty v blízkém sousedství města Bytča. Po tom, co byla v těsné blízkosti zámku postavena na umělém kanále mohutná vodní elektrárna, byl zámek odkoupen a měl být zbourán. Nestalo se tak. Zámek přesto během 2.

popis

Patrový zámek na půdoryse obdelníku měl bohaté vnitřní vybavení. Exteriér zdobila dekorativní klasicistní fasáda a vstupní schodiště od Váhu. Před zámkem se nacházelo jezírko a udržovaná zahrada.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko