kaple Panny Marie celenské

a Mariánská studánka, Rychnov na Moravě
Poutní kaplička postavená nad Mariánskou studánkou, kde se v roce 1735 zázračně uzdravil kovář z Lubníka. Upravena v roce 1931. Pramen vyvěrá přímo v kapli a voda je pak vyvedena ven.
Poutní kaple
Poutní kaple v podobě z roku 1931

Moravská Maria Zell - Rychnov na Moravě

Graficke pismenko Na úbočí Rychnovského vrchu, který se jako solitér zvedá do výšky 560 m n.m. z roviny mezi Hřebčem a Orlickými horami, se nachází poutní místo – Mariánská studánka. Počátek poutního místa je spojen s rokem 1735, kdy se zde měl zázračně uzdravit kovář Jakub Franz z Lubníka. Od této doby byla v lese u studánky umístěn nejprve obraz a později dřevěná soška Panny Marie. Tato soška byla z rozhodnutí vrchnosti v roce 1749 přenesena na hlavní oltář rychnovského farního kostela sv. Mikuláše. V roce 1850 byla postavena původní vodní kaplička, ke které byla později přistavěna dřevěná poutní kaple, naposledy výrazně upravovaná v roce 1931. ...
Jaroslav Nedbal, 12.2. 2008