Hraničky

zaniklá obec Granzdorf
Hraničky ležely na současné červené turistické značce vedoucí od Žulové na zříceninu Rychleby. Obec zanikla po 2. sv. válce po odsunu německého obyvatelstva, později zdemolována armádou. V místě obce je dodnes hraniční přechod pro pěší.
Dřevěný kříž v místě kostela
Graficke pismenko Obec Granzdorf vznikla někdy kolem roku 1785 v poměrně nehostinné lokalitě Rychlebských hor v nadmořské výšce 696 m n.m. Nachází se v těsné blízkosti státní hranice, dříve hranice s Německem. Jakožto sudetské obci s naprostou většinou německé národnosti se jí v letech 1945–1946 nevyhnul odsun. Z necelých dvou set obyvatel zde zůstaly pouhé 4 rodiny, které byly nakonec v roce 1949 také vysídleny. Vesnici poté nido nedosídlil a byla postupně rozebírána řeckými emigranty, kteří v té době dosídlovali vylidněné pohraničí. Poslední ránu obci zasadila v letech 1959–1960 čs. armáda, která odstřelila kostel a zbytky domů srovnala technikou se zemí... Ze 41 domů zde dnes stojí pouze jeden a v místě kostela stojí velký dřevěný kříž.
Aleš Netopil, 12.2. 2008